Bästa sommartårtan

Jag saknade en hel del energi igår men jag fick ändå till den här enkla sommartårtan. Enligt mig är det här sommarens bästa tårta, den är SÅ enkel och går jättesnabbt att göra. Smeten till botten tar bara några få minuter att göra och allt man behöver är en matberedare. Lätt, snabbt och knappt någon disk, precis i min smak. Att den sen är grymt god är ju helt klart en bonus 😉.

Det går lätt att variera den genom att ha olika bär och frukter på. Man kan även byta ut kolakräm till chokladkräm eller en marängbotten. Vill man få lite höjd eller helt enkelt mer av det goda kan man göra två bottnar och lägga kräm och frukt mellan och sedan dekorera som vanligt. Variationerna är oändliga 😄👌🏻. 

Någon kolakräm hade jag dock inte hemma och orkade heller inte göra så jag hoppade helt enkelt över den. Kolakrämen gör tårtan mycket sötare och för min del tyckte jag att det räckte gott med sötman från bottnen, men det är ju en smaksak.

Receptet har jag fått av min kollega Ulla. 

Ullas sommartårta

Botten:

200 g sötmandel

1,5 dl strösocker

3 ägg

Fyllning:

1,5 dl karamelliserad kondenserad mjölk (eller om man vill göra egen kolakräm)

3 dl vispgrädde

Finrivet skal från 1 citron

1 liter jordgubbar eller andra bär eller frukt

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en rund form på 21cm med löstagbar kant.

Finhacka sötmandeln i en matberedare. Tillsätt socker och ägg i matberedaren och kör ytterligare någon minut till allt har blandats väl. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Låt bottnen svalna i formen och lossa sedan på kanten. Lyft upp bottnen och ta samtidigt bort bakplåtspapperet. Lägg upp den på ett serveringsfat och bred över kolakrämen.

Vispa grädden och smaksätt med citronskal. Bred eller spritsa ut grädden på tårtan och garnera med bär eller frukt.

Jag spritsade ut grädden och dekorerade med jordgubbar, ananas och riven mörk choklad.

Tårtan gick hem även hos Benjamin. 

/Sanna


Kommentera här: