Äppelträd på liten yta

 
På vår lilla lilla tomt har vi en liten rabatt i ena hörnet där vi har lyckats få in en hel del. Gigantiska jordgubbsplantor, blåbär, hösthallon, vinbärsträd och två äppelträd. Vi tog precis bort en stackars krusbärsbuske där vi nu kan plantera något nytt 🤔. 
 
 
Att ha två äppelträd på den lilla ytan med bara ett par meter mellan är väl kanske inte helt optimalt. Men de växer och har redan fått ett par äpplen så de verkar ju trivas i alla fall. 
Med liten yta vill vi att de ska hålla sig inom sina ramar så vi har nu stadgat upp dem bättre och bundit ihop dem lite. Pinnarna som sticker upp är inte så vackra men det får vi ta 😉.
 
 
Det vänstra är ett Lobo som ger frukt på hösten, djuprött skal och kritvitt kött med en söt smak. Jag älskar dem. Vi hade det hemma där jag växte upp. Då tog jag alltid ett på morgonen på väg till bussen. 
 
 
Det högra är ett familjeträd med fyra olika sorter som ger frukt juli-sep.
 
Just nu är jag glad för att vi redan fixade detta tidigare i veckan för fy och usch vilket regnväder som öser ner. 
 
 
Men inne sitter vi och mumsar på dagens jordgubbsskörd med glass 😋🍓👌🏻.
 
/Sanna

"Snabbfond" = genväg i köket

 
Redan igår på morgonen planerade jag middagen och tog upp torsk, räkor och blomkål från frysen. När jag sedan skulle göra middagen skalade jag räkorna och använde skalen för att göra en "fond". Inte enligt konstens alla regler men på ett enkelt husmorsvis 😉. Som ger otroligt mycket smak.
 
 
Skalen fräste jag i stekpannan tillsammans med vitlök, chili och tomatpuré. Så länge så att vätska var helt borta. Sen i med en halvliter vatten, koka ca 10 min och silade sedan av det. 

Vätskan (en snabb variant på fond kan man säga) kokade jag tillsammans med grädde och lite mjölk, smaksatte med lite salt, peppar och dill.  

 
Torskfilé i botten på en form, på med gullök, blomkål och morötter.
 
 
På med såsen och in i ugnen.
 
 
Räkorna la jag bara på toppen av gratängen när jag tog ut den ifrån ugnen. På så vis blir räkorna inte sega.
 
 
Till detta potatismos med gräslök. Jag blev riktigt nöjd. Mycket och god smak tack vare min lilla "snabbfond". Det behöver inte vara enligt konstens alla regler, det kan bli riktigt bra ändå 😄👌🏻.
 
/Sanna

Fredrik Eklunds High Kick Red - Me likey more

 
Som sagt hade jag ganska höga förväntningar på Fredrik Eklunds High Kick Red. Mycket med tanke på att jag tyckte om rosévinet. Det är inte alltid bra att gå in med höga förväntnngar för det är ofta lätt att det då blir platt fall. Men icke. 
 
Vinet har en blandning med 60% merlot och 40% corvina vilket jag först blev lite besviken på då jag har lite svårt för merlot. Ett merlotvin är för mig ofta ett huvudvärksvin men jag slapp huvudvärk.
 
Det var länge sen jag drack ett så kraftigt och fylligt rödvin men som samtidigt fungerade jättebra att dricka även före maten utan tilltugg. Ett rödvin som klarar av det är för mig riktigt bra. Det har en härlig mörk djupröd färg och jag kunde känna körsbär ganska tydligt i både smak och doft. Produktinformation kan ni hitta här.
 
 
Vi åt det tillsammans med grillad kycklinglårfilé med sötpotatis och sparris, till det en gräddfilssås med gräslök, peppar och lite vitlök. Det passade mycket bra till det och det verkar vara ett ganska allsidigt rödvin som passar bra till mycket.
 
High Kick Red är vad jag vet fortfarande beställningsvara på systembolaget (observera att de har felaktig information på sin sida, vinet håller alkoholhalt 14%), pris 99:-/flaska, men nu till sommaren har jag sett att de har tagit in High Kick Rosé i sortimentet på vissa systembolag.
Mitt inlägg om High Kick Rosé hittar du här.
 
Förr, runtomkring åren då jag och Thomas träffades hade vi Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon som favoritvin. Ett vin som inte är helt olikt Higt Kick faktisk. Även Casillero del Diablo har toner av både mörka bär och kärsbär. Men sedan några år tillbaka har vi tröttnat på det och inte hittat någon favorit. Det finns många goda rödvin men ingen som vi har fått som ny favorit. 
 
Jag lyfter och hyllar High Kick Red och ger det 5/5 tossiapoäng 👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻👌🏻. High Kick Red har nu tagit den nya platsen på favorithyllan.
 
/Sanna